10 млн. непълнолетни момичета се омъжват на година 26.06 | 13:30

В развиващите се страни едно на всеки три момичета се омъжва преди да е навършило 18 г.

От Андриян Георгиев

На всеки три секунди някъде по света момиче под 18-годишна възраст се омъжва, твърди благотворителната организация "План Ю Кей", призовавайки британското правителство да помогне за прекратяването на практиката с детските бракове, пише в. "Гардиън".

Тази седмица организацията ще публикува доклад, който съобщава, че годишно 10 млн. момичета на възраст под 18 г. в света сключват брак.

В развиващите се страни в Южна Америка, Северна Африка и части от Азия едно на всеки три момичета се омъжва преди да е навършило 18 г., а под 15 години - едно на всеки 7.

Равнището на ранните и принудителните бракове е високо и в Европа, като най-висок е процентът в Централна и Източна Европа - всяка година там биват омъжени 2,2 млн. непълнолетни момичета.

Най-голям е делът на този вид бракове в Грузия (17%) и Турция (14%). Най-малък - 10%, е делът на  непълнолетните момичета, които се омъжват във Великобритания и Франция, което потвърждава факта, че ранните бракове са глобален проблем, уточнява БТА.

Над 1 700 момичета в рискови ситуации са потърсили тази година съдействие от създадената от британското правителство служба за борба с насилствените бракове.

Сключването на брак на възраст под 18 години противоречи на конвенциите на ООН и е незаконно в по-голямата част от страните по света, но други си затварят очите за явлението, особено в по-бедните общности, отбелязва "Гардиън".

Последствията както за тези деца, така и за техните бъдещи деца, обаче са страшни. Тази практика не само ги обрича на живот в омагьосания кръг на бедността, но застрашава и здравето им, а понякога и живота им - рискът 15-годишно момиче да почине при раждане е пет пъти по-голям, отколкото при жена на възраст между 20 и 30 години.

Децата на твърде младите майки също са изложени на много по-големи опасности. Вероятността бебето на непълнолетна майка да почине преди да навърши една година е с 60% по-голяма, отколкото ако майката е на възраст над 19 години.

Водещи

Най-четени