10-те най-богати в Италия са равни по богатство с 3-те милиона най-бедни 02.04 | 08:36

Богатството в Италия все по-често се предава по наследство

От Андриян Георгиев

Десетте най-богати италианци притежават състояние, равняващо се на състоянието, което притежават 3-те милиона най-бедни италианци, пише в. Corriere della Sera, цитиран от БТА.

Този извод се съдържа в изследване на италианската централна банка, в което се посочва още, че богатството в Италия все по-често се предава по наследство и че младите са по-бедни от възрастните.

В изследването на Banca d'Italia не се посочват кои са най-богатите 10 италианци, но агенция АНСА е отгатнала за кого става дума, базирайки се на италианците, фигуриращи в класацията на най-богатите хора в света на сп. Forbes.

На първо място в италианската класация е Микеле Фереро, шефът на едноименната фирма за шоколадови изделия и сладки изкушения. Той има състояние от 14,2 млрд. евро. В класацията на Forbes е на 23-то място.

На второ място е Леонардо дел Векио, основател на гиганта Luxottica (занимаваща се с очила) с 8,6 млрд. евро. В класацията на Forbes той е на 74-о място.

На трето място е модният магнат Джорджо Армани с 5,4 млрд. евро. Следва го колежката му Миуча Прада с 5,1  млрд. евро.

На пето място са братята Паоло и Джанфеличе Рока, главни акционери в компанията, производител на тръбопроводи за пренос на газ и петрол Tenaris, със състояние по около 4,5 млрд. евро.

На шесто място е бившият италиански премиер и бизнесмен Силвио Берлускони със състояние от 4,4 млрд. евро.

На седмо място е съпругът на Миуча Прада - Патрицио Бертели, делегиран управител на компанията Prada, със състояние от 2,77 млрд. евро.

На осмо място е Стефано Песина, бивш ядрен инженер, шеф на Alliance Unichem, която през 2006 г. се сля с британския фармацевтичен колос Boots. Песина има състояние от 1,95 млрд. евро.

На девето място е кланът Бенетон, съставен от Карло, Джилберто, Джулиана и Лучано, всеки от които има състояние от 1,5 млрд. евро.

На десето място е Марио Морети Полегато, номер едно на обувния гигант Geox, със състояние от 1,35 млрд. евро. 

Водещи