1000 души протестираха в Букурещ 17.01 | 08:24

Демонстрациите срещу президента Бъсеску продължиха и снощи

От Филипа Тодева

Демонстрациите срещу президента Бъсеску продължиха и снощи. Университетският площад в румънската столица, където се събраха около 1000 демонстранти, е отцепен от специални сили, екипирани с щитове, палки и снаряди със сълзотворен газ, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА Полицията проверявала отправящите се към протеста хора от метрото и близките улици за оръжия или опасни предмети.

Девет души са били задържани, тъй като замеряли силите на реда с бомбички. У трима от тях са открити ножове и други опасни предмети, съобщи телевизионният канал "Реалитатя". Демонстранти се събират в Клуж, Яш, Тимишоара, Констанца и други градове. 

Правителството на Румъния проведе извънредно заседание във връзка с вълната от протести, след което премиерът Емил Бок призова демонстрантите да се откажат от насилието и да се съгласят на диалог. Протестите обхванаха Букурещ и други румънски градове тази вечер с искане за оставка на президента Траян Бъсеску.

iNews припомня, че преди два дни бяха ранени около 30 души бяха ранени в Букурещ при протест срещу предприетите от румънското правителство мерки за строги икономии, който премина в сблъсъци.

Кабинетът се събра на извънредно заседание, за да обсъди съпътстваните от насилие демонстрации, които не показват признаци на стихване. Директорът на службата за бърза помощ в Букурещ Кристиан Грашу съобщи първоначално за 33 ранени. Полицията е арестувала 200 участници във вчерашния протест.  

Водещи

Най-четени