119 души станаха жертвите на пожара в Китай 03.06 | 19:30

Работниците са били заключени във фабриката

От Елица Елефтерова

Пожарът в птицекомбинат в Китай е отнел живота на най-малко 119 души. Огънят е избухнал в кланица в провинция Дзилин днес сутринта. Свидетели са разказали за взрив преди пожара.

Пламъците са предизвикали паника сред работниците, а освен това, когато са се опитали да избягат от стихията повечето изходи са били заключени, съобщава ВВС.

Според китайски синдикат това е най-лошия инцидент с пожар във фабрика, за който хората помнят. По последни данни по-голямата част от огъня вече е потушен.

Президентът на Китай Си Дзинпин, който е на посещение в Северна и Южна Америка, е наредил да бъдат положени "всички усилия в спасителната операция и лечението на оцелелите”. Освен това президентът е обещал, разследването на причините за инцидента да бъде бързо.

Според запознати източници, включително и от пожарната в провинцията, има предположение, че е имало изтичане на амоняк, който може да е причинил пожара и е затруднил борбата с пламъците. Според други източници става дума за електрическа повреда.

Повечето хора са били съборени и премазани от масата работници търсещи отворен изход, тъй като докато е протичала смяната работниците са държани заключени в сградата.

Фабриката е собственост на Jilin Baoyuanfeng Poultry и е открита през 2009 г.. Птицефермата е разположена на около 800 км североизточно от Пекин и в нея работят около 1200 души, които произвеждат около 67 000 тона пилешки продукти всяка година.

Водещи