12 души се спасиха във воден резервоар от огнения ад в Португалия 19.06 | 16:23

Загиналите в горския пожар са най-малко 22-ма, пострадалите - 57

От iNews.bg

12 души оцеляха в един от най-смъртоносните горски пожари в португалската история, след като успяха да се скрият във воден резервоар, съобщава Би Би Си, цитирана от бТВ. Те предприели отчаяния ход, след като пътят към селото им бил отрязан от стихията.

Хората, сред които и 95-годишна жена, прекарали в съоръжението 6 часа преди спасителните екипи да успеят да стигнат до тях. Пожарът вече отне живота на най-малко 62-ма души, много от които загинаха в колите си при опит да избягат.

Мария до Сю Силва се превърна в герой, след като превърна водния резервоар на къщата си в скривалище за жителите на Нодериньо - село, разположено близко до магистрала. Тя се опитвала да помогне на трудноподвижната си майка, която нямало как да се качи в колата.

"Оставете ме да умра на земята”, заявила старата жена на дъщеря си, която обаче не се предала и с помощта на мъжа си и сина си вкарала в резервоара 81-годишния си баща и други хора от селото. Междувременно, ветровете били толкова силни, че буквално отнасяли покривите на къщите.

Далеч по-лоша съдба имали в района на Мьо Гранде, друго село близо до същата магистрала. Полицията насочвала трафика по път към него, което вкарало десетки хора в капана на изключително бързо разрастващия се пожар.

"И ние, и местните плачехме, потресени от жегата и скоростта на пожара. Беше тъмно, толкова тъмно между пламъците”, коментира пред Би Би Си британецът Гарет Робъртс. Той описа потресаваща гледка – неадекватни хора, горящи безконтролно къщи, избухващи бетонни ограждения.

Край населеното място били намерени 30 трупа в обгорели автомобили и още 17 близо до тях.

"Огънят идваше от всички страни. Колите се удряха една в друга при опит да избягат”, разказа Мария де Фатима Нунеш. Двойката в колата зад нейната не успяла да се спаси. Жената така и не излязла от горящото возило, а мъжът намерил смъртта си до него.

Пожарите избухнаха в събота след гореща вълна с 40-градусови температури и гръмотевични бури, от които не падна дъжд. Смята се, че именно мълния може да е причинила незапомненото бедствие.

Повече от 1500 пожарникари се борят със стихията в централната част на страната. Очаква се и чуждестранна помощ. Премиерът Антони Коста обясни, че спешните екипи са се забавили, защото огънят е унищожил телефонните линии и инфраструктура. 

Страната обяви тридневен траур в памет на жертвите.

Водещи

Най-четени