12 млн. души отбелязват Деня на Победата в Москва 09.05 | 07:18

В руската столица днес ще се проведат цели 600 празнични мероприятия

От iNews.bg

Днес се навършват 71 години от победата над нацистка Германия, което за Русия е и един от най-големите празници, известен като Денят на Победата. Традиционно Москва го отбелязва подобаващо със серия от прояви, включително и мащабен военен парад през центъра на града и Червения площад. Тази година руската столица ще отбележи празника с впечатляващия брой от 600 мероприятия. В честваният пък се очаква да се включат най-малко 12 млн. души.

"Празненства ще има почти на всеки ъгъл. В центъра на Москва ще бъдат разположени 35 площадки и сцени, на които ще протичат празнични мероприятия. Във всеки район на града също ще има такива. Чествания ще се проведат и в 12 парка. На основните сцени ще излязат около 500 артисти”, съобщават от кметството на Москва.

Гражданите и гостите на руската столица свободно ще могат да се включат във всяко едно от празничните мероприятия. Естествено, основното събитие е Парадът на Победата на "Червения площад”. Там ще премине и шествието "Безсмъртния полк”, съобщава ТАСС.

В Парада на Победата, който започва в 10:00 ч., се очаква да се включат около 10 хил. човека, включително военните, ветераните, специалните гости. Посетителите на "Червения площад” ще видят и 135 единици бойна техника. Шествието на военните машини традиционно ще поведе легендарният танк Т-34. В небето над площада пък ще преминат общо 71 бойни самолета и вертолета, разделени в 17 групи. На Парада на Победата руската армия ще представи както легендарни оръжия от Втората световна война, така и някои от най-модерните си разработки, включително и такива, използвани при операцията в Сирия.

По традиция празненствата ще бъдат закрити в края на деня с мащабна заря, която ще продължи 10 минути. През това време 10 хил. фойерверки ще бъдат изстреляни в небето над Москва.  Паралелно с това 18 артилерийски оръдия ще направят 30 залпа.

Водещи

Най-четени