12 юли - Ден на траур в Русия 11.07 | 19:46

Чакат кораби с подемни кранове, за да могат да извадят трюма

От Елена Коцева

Руският президент Дмитрий Медведев обяви 12 юли за Ден на национален траур във връзка с трагедията с потъналия във Волга кораб "Булгария”.

Тази сутрин се проведе съвещание на кризисния център, създаден за изваждане на кораба от Куйбишевското водохранилище в Татарстан.

Руският президент призова да се мобилизират всички възможни транспортни средства за превоз на пасажерите.

Според Министерството на извънредните ситуации шансът да се открият оживели при потъването е минимален, след като 78 души бяха успешно спасени. Равносметката обаче е трагична: от 208 души, които са се намирали на борда всички останали са загинали.

Днес руските медии съобщиха за открити между 30 и 40 тела на деца, които са били на детската площадка на потъналия кораб "Булгария”. Те обаче ще могат да бъдат издигнати на повърхността само с помощта на плавателни съдове, снабдени с подемни кранове, съобщи пред агенция "Интерфакс".

Достъпът до трюма, където се намира детската площадка е  затруднен поради много силно течение. Ще се наложи да се изчакат два кораба с кранове, тръгнали вече от Волгоград и Нижни Новгород.
От потъналия кораб вече са извадени повече от 60 тела. Около 70 се считат за изчезнали.

Руските медии днес пишат, че корабът "Булгария" отдавна не е трябвало да бъде пускан на вода, заради технически неизправности. Отделно на това за последния си курс, който се оказва и трагичен за толкова много руски семейства, е тръгнал без технически разрешителни.

Водещи