16-годишна готвила атентати в Дания 08.03 | 19:15

Тийнейджърката преди време приела исляма, щяла да залага бомба в собственото си училище

От iNews.bg

Датската полиция е задържала 16-годишна ученичка, която се е подготвяла да извърши серия терористични атаки на територията на страната. Арестът е бил направен още на 13 януари т.г., но досега органите на реда са провеждали допълнително разследване. Според разпространената информация става въпрос за момиче, родено в Дания, но приело исляма, след което и идеите на радикалните групировки.

Според следователите още по време на ареста й девойката се е занимавала с активна подготовка на атентатите. Тя се е сдобила с необходимите й материали, за да направи самоделни бомби, предаде "Интерфакс". Към момента се знае, че тя е планирала поне две терористични нападения. Едното взривно устройство е трябвало да бъде заложено в собственото училище на тийнейджърката, а друго е планирала да взриви в еврейско учебно заведение, намиращо се в столицата Копенхаген.

Заедно с момичето датската полиция е арестувала и неин съучастник. Става въпрос за приятеля й, за който е установено, че преди време е участвал в бойни действия в Сирия, след което се е завърнал в Дания.

Водещи

Най-четени