17-годишна пакистанка и индиец грабнаха Нобелова награда за мир 10.10 | 13:35

Малала и Кайлаш споделят най-престижното отличие

От Антония Михайлова

17-годишната пакистанка Малала Юсуфзай и 60-годишният индиец Кайлаш Сатяртхи бяха обявени в Осло за лауреатите на Нобелова награда за мир.

Най-високото отличие им се присъжда "за борбата срещу притесненията на децата и младежите и за правото на децата на образование".

Малала Юсуфзай получава известност през 2009 година на възраст 11 години благодарение на блог в ВВС, в който подробно разказва за своя живот при режима на талибаните и за образованието за момичетата.

На 9 октомври 2012 година срещу нея е извършено покушение от терористи на групировката "Тахрик-и-Талибан Пакистан", когато се връща от училище към дома си. Тя е ранена тежко в главата и врата, изпада в кома и е преместена за лечение във Великобритания.

През 2013 година в Лондон излиза нейна автобиография. Тогава представител на талибаните казва пред пакистански вестник, че няма да се откажат от опитите да я убият като съучастник във войната на "неверниците" срещу исляма.

Малала е смятана за една от главните фаворитки за получаването на Нобелова награда за мир през 2013 година, но неин лауреат става Организацията по забраняване на химическото оръжие – "за огромните усилия по ликвидиране на химическото оръжие". През същата година Малала става лауреат на награда Сахаров и награда Политковская.

1409718Кайлаш Сатяртхи е индийски защитник на правата на децата, който дълги години се бори срещу експлоатирането на детския труд. От 90-те години на миналия век неговата организация Bachpan Bachao Andolan е спасила от различни форми на робство повече от 80 000 деца и им е помогнала да се реабилитират успешно и да получат образование.

Тази година за пореден път е счупен рекордът по брой на кандидатите за Нобелова награда – те са 278, от които 47 са обществени и международни организации. Според правилата на Норвежкия Нобелов институт пълният списък с номинираните ще бъде публикуван не по-рано от 2064 г. – 50 години след присъждането на наградите. Но информацията за кандидатите често се разкриват от тези, които са ги издигнали.

Завещанието на Алфред Нобел е Наградата за мир да се присъжда не в шведската, а в норвежката столица. Победителят се избира от Норвежкия Нобелов комитет, в който влизат петима заслужили граждани на Норвегия, избирани от парламента на страната. Както и останалите Нобелови награди, и тази за мир ще бъде връчена на 10 декември – на годишнината от смъртта на Алфред Нобел. Наградите на лауреатите ще бъдат връчени от Негово Величество крал Харалд V.

1409727

Водещи

Най-четени