17-годишното момиче, което разбра, че е родено без вагина 15.11 | 13:19

За съжаление тя не е единствена

От Ивайло Коралски

Британска тийнейджърка разкри, че била в "тотален шок", когато разбрала, че е родена без вагина.

По време на рутинна визита при нейния лекар 17-годишната Джакуи Бек признала, че все още няма цикъл. Направените впоследствие тестове разкрили, че момичето страда от синдрома на Майер-Рокитански-Кустер-Хаузер (MRKH) – генетично изменение, при което тръбите, които трябва да сформират матката, не успяват да се съединят през първите от 9 до 16 седмици от развитието на плода. В резултат на което жената се ражда без матка и не е в състояние да има деца.

"Напуснах лекарския кабинет, обляна в сълзи. Никога няма да разбера какво е да родиш или да бъдеш бременна, да имам цикъл. Всички неща, за които съм си мечтала, спонтанно се изтриха от моето бъдеще. Бях адски ядосана и не се чувствах повече като истинска жена", признава момичето пред Daily Mail.

Синдромът на Майер-Рокитански-Кустер-Хаузер засяга едно на 4500 новородени момиченца.

Повечето пъти за състоянието се разбира, когато някой с MRKH опита да прави секс или цикълът му не се появи до 16-годишна възраст.

За съжаление за момента няма лечение за отстраняване на MRKH, но чрез операция все пак има шанс да се създаде вагинален канал при страдащите от синдрома жени.

Водещи

Най-четени