20 хиляди на протест в Донецк, искат мир 18.02 | 13:52

Демонстрантите организират и подписка, призовават Западът и Русия да спрат войната

От iNews.bg

Над 20 хил. души излязоха на митинг в столицата на самопровъзгласилата се Донецк народна република (ДНР) с искания за мир. Повод за демонстрацията им е втората годишнина от подписването на т.нар. Мински споразумения. Митингът се провежда на централния площад в Донецк. Хората носят плакати и скандират призиви към украинския президент Петро Порошенко да спре да бомбардира районите, населени с мирни граждани. И паралелно с това го обвиняват, че не изпълнява ангажиментите, под които се е подписал.

"Украйна, изълнявай споразуменията!", "Порошенко, подписа се в Минск, сега изпълнявай!", "Украйна, спри да игнорираш условията от Минска", пише на част от плакатите. Заместник-председателят на народния съвет на ДНР Олга Макеева отбеляза, че и Западът, който все по-често говори, че Киев носи вината за загиналите мирни граждани в Донбас, вече призовава украинските власти да изпълняват Минските споразумения.

В рамките на митинга е организирано и събирането на подписи под специална декларация. Чрез обръщението хората в ДНР се обръщат към лидерите на Запада и Русия и ги призовават да се намесят, за да спрат украинската агресия и убийствата на невинни хора. Те настояват за прекратяване на войната в Източна Украйна и установяването на мир.

Водещи

Най-четени