2019-nCoV уби вече 908 души, нови случаи в Испания и Франция 10.02 | 06:26

Над 40 000 са болните от пневмонията в Китай, под наблюдение са почти 190 000

От iNews

В Китай към полунощ местно време в понеделник броят на пациентите с пневмония, причинена от новия тип коронавирус, възлиза на 40 171 души, общо смъртните случаи вече са 908, съобщи Държавният комитет по здравеопазване на КНР, цитиран от ТАСС.

През изминалото денонощие броят на заразените се е увеличил с 3062 души, смъртните случаи - с 97. От тях 91 души са починали в епицентъра на болестта в провинция Хубей, останалите – в други провинции.

В момента почти 36 хиляди души се лекуват в болниците на страната, като състоянието на 6,5 хиляди пациенти се оценява като тежко. Поради съмнението за наличие на болестта, в медицинските заведения на страната под наблюдение са почти 187,5 хиляди души.

3300 души са излекувани и са били изписани.

В китайските територии извън континенталната част са регистрирани 64 потвърдени случая на новия коронавирус: 36 - в Хонконг с един летален изход, 10 - в Макао, 18 - в Тайван.

Над 10 милиарда долара са отделени за борбата с коронавируса в Китай, съобщи вчера Министерството на финансите на КНР.

Междувременно стана ясно, че в Испания е регистриран втори заразен с 2019-nCoV. Това съобщи El Pais, позовавайки се на здравното ведомство в страната.

Според министерството една от четирите проби, изпратени от Палма де Майорка, се е оказала положителна. Пациентът е хоспитализиран и изолиран в болница Son Espases.

Коронавирусът е потвърден при британски гражданин, който преди това е бил в контакт със заразено лице в ски курорт във Франция. Пробите на съпругата и двете дъщери на британеца за наличие на 2019-nCoV  са отрицателни.

"Пациентът е в добро здраве, здрав е, няма почти никакви симптоми, но при положителния резулат го държим изолиран, заявиха здравните власти.

Според тях в момента на Балеарските острови се работи по идентификация на хора, които са били  в контакт с британците. Възможно е останалата част от семейството също да е заразена, но все още не показва положителен резултат от теста.

Във Франция новият коронавирус е открит при още петима души, съобщи телевизионният канал BFM с позоваване на министъра на здравеопазването Агнес Бузин.

Отбелязва се, че заболелите са четирима възрастни и едно дете. Всички те са британски граждани. Според Министерството на здравеопазването първият от тях, който се заразил, е мъж, посетил Сингапур през януари. Състоянието на пациентите е добро.

Към момента във Франция има 11 заразени с коронавируса. Единият от тях е в тежко състояние, а останалите скоро ще бъдат изписани.

 Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени