21 държави от ЕС гласуват за евродепутати 25.05 | 13:52

Вотът е задължителен в Белгия, Люксембург, Кипър и Гърция

От iNews.bg

Днес 21 държави от ЕС избират евродепутати. Вотът е задължителен в Белгия, Люксембург, Кипър и Гърция.

Частични резултати обаче няма да бъдат съобщени до полунощ българско време. Първите резултати от екзит пол ще бъдат съобщени около 19.00 часа. Първите предварителни резултати общо за ЕС ще станат ясни чак след 23.00 часа.

В групата държави попада Германия, която има най-много депутатски места в Европарламента - 96. Естония, Кипър и Люксмебург пък ще имат най-малко свои представители в ЕП.

В Гърция освен европейски депутати, хората избират и представители на местната власт. Там лидерите на основните политически сили вече гласуваха. Повечето от тях призоваха гърците да отидат до урните и да пуснат своя вот. Социолози твърдят, че активността на гърците при избора на областни управители и кметове ще активизира и евровота, съобщава БНР.

Сравнително спокойно започна изборният ден в Кипър. До 19.00 часа българските граждани, които живеят на острова, ще могат да упражнят своето право на глас. В 18.00 часа пък ще затворят избирателните секции за кипърските гласоподаватели.

Днес гласуват за евродепутати и в Румъния, където близо 18 200 000 румънци трябва да изберат 32-мата представители в ЕП. Голям е броят на кандидатите - 752. Изборният ден в страната ще продължи до 21.00 часа.

Нормално започнаха изборите и в останалите европейски страни. Урните в Италия ще затворят в полунощ. Над 51 милиона италианци могат да избират измежду 73-ма евродепутати.

Точно в 08.00 часа отвориха избирателните секции в Германия. Над 64 млн. души могат да гласуват. Там няма да има долна граница за влизане в парламента и така шанс ще имат и най-малките партии. Германия праща 96 депутата в Страсбург.

Комунални избори за 10 провинции се провеждат успоредно с евровота в Германия. Освен тях, в Берлин се провежда референдум, с който гражданите ще решат какво ще е бъдещето на летище "Темпелхоф", което вече не работи. За първи път до урните се допускат граждани под 18 години. Навършилите 16 години в провинция Хамбург имат право да гласуват днес.

Във Франция хората могат да избират между 74-ма депутати - почти една десета от състава на Европарламента. Там се очаква ниска избирателна активност.

Евроизбори и референдум за присъединяването на страната към Единния патентен съд на ЕС се провеждат в Дания. Там около 4 млн. души могат да дадат вота си днес. Близо 50% ще е избирателната активност, смятат социолози.

Гласуването за евродепутати започна в четвъртък и за 7 държави то вече приключи- Великобритания, Холандия, Ирландия, Чехия, Словакия, Малта и Латвия.

Водещи

Най-четени