22% избирателна активност в Луганск 11.05 | 12:14

Налице са и първите провокации около вота

От Цанка Донкова

Около 22% избирателна активност има Луганск, един от двата района на Украйна, където се провежда референдум за независимост. Това е заявил Василий Никитин представителят на опълчението, съобщава РИА Новости.

В същото време той съобщи и за проблеми около сигурността при вота.

"Имаше доста проблеми", отбеляза той и допълни, че въоръжени хора, вероятно провокатори са опитали да отнемат бюлетини от гласуващите в една от избирателните секции в Луганск".

В крайна сметка представители на опълчението са пресекли опита за възпрепятстване на гласуването и провеждат разследване на инцидента.

Никитин е заявил още, че гласуването се провежда в над 90% от избирателните секции, но някои секции все още не са започнали работа поради саботаж от страна на ръководствата на учрежденията, в които са разположени.

Избирателните секции ще са отворени до 10:00 часа местно време. Резултатите от вота се очаква да бъдат обявени на 12 май (понеделник).

В същото време връзката с 2 от избирателните секции в Донецк е прекъсната. Според информацията военни са се сблъскали с активисти по време наоперация по опазване на реда. За това е съобщил Денис Пушилин, самопровъзгласилият се кмет на Донецк, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Водещи

Най-четени