25% е електоратът на популистите в Европа 21.11 | 18:02

Заедно с Италия, Полша, Унгария и Чехия сме в топ 5 на държавите членки с поне 1/3 такива в правителството

От iNews.bg

Един на всеки четирима европейци е гласувал за популист, а популистките партии в Европа са утроили привържениците си за последните две десетилетия, това показва проучване, проведено от вестник "Гардиън" в сътрудничество с 30 видни политолози по проект на университета в Амстердам, предаде БНР.

"Неотдавна популизмът бе феномен в политическата периферия, но днес се превръща във водещо течение и политически развития като референдума за Брекзит и избора на Доналд Тръмп не могат да бъдат обяснени без възхода на популизма", казва ръководителят на проекта Матайс Родойн от университета в Амстердам.

В 11 европейски страни популистки партии са спечелили достатъчно гласове, за да участват в управлението. Според публикувана карта в момента България заедно с Полша, Унгария, Чешката република и Италия е сред страните, където популистите съставляват поне една трета от кабинетите на тези държави.

Като цяло се наблюдава засилване на крайнодесния популизъм в Европа. "Гардиън" отбелязва, че почвата за популизма в Европа става все по-благодатна, като лидерите на тези партии умело мотивират политиката си в името на обикновените хора.

През следващите месеци вестникът планира да публикува още проучвания на тема кои са новите популисти, факторите, които ги довеждат на власт и какво правят след като вече са във властта. След 6 месеца са изборите за европейски парламент като очакванията са за увеличение на депутатите от крайнодесни популистки партии.   

Водещи

Най-четени