25 май – Международният ден на изчезналите деца 25.05 | 09:31

В Европа има гореща телефонна линия за изчезнали деца – 116 000

От iNews.bg

Хората по света отбелязват днес (25 май) съпричастността си с близките на деца, изчезнали от домовете си. Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление, а роднините им нямат никаква информация за тяхната съдба.

Навсякъде по света действат различни организации, които се опитват да помогнат. Съществуват бази данни с информация за изчезнали деца, а експертите са разработили и специални програми за състаряване, с помощта на които се изготвят фотороботи на деца, изчезнали преди години.

В Европа има Федерация на изчезналите и сексуално малтретираните деца. В нея членуват 24 неправителствени организации и е активна в 16 държави от ЕС и в Швейцария, става ясно от сайта на федерацията. Всеки един от членовете в организацията предлага закрила и подкрепа на жертвите на сексуално насилие, както и на роднините на изчезналите деца.

Освен това в ЕС има създадена и гореща телефонна линия, която е в помощ на децата. На номер 116 000 може да бъде подадена информация за изчезнало дете, а експертите помагат на родителите, припомнят от Европейската комисия.

Номерът е активен в 11 държави членки (Белгия, Дания, Гърция, Франция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния и Словакия). Според регламента до днес, 25 май 2011 година, горещата линия трябва да заработи във всички страни от общността.

Системи за ранно предупреждение за изчезнали деца пък работят в няколко европейски държави. Първоначално подобни системи бяха изградени в 8 държави-членки - Холандия, Португалия, Франция, Люксембург, Белгия, Гърция, Германия и Великобритания.

Водещи

Най-четени