26 години от създаването на Шенгенската зона 14.06 | 09:46

Споразумението за създаването на пространството е подписано в люксембургското село Шенген

От iNews.bg

На 14 юни 1985 година е подписано споразумението за създаването на зона, свободна за пътуване и без граничен контрол в ЕС. Документът е подписан в люксембургското селце Шенген и носи и неговото име.Пълното прилагане на това споразумение започва през 1995 година.

В началото споразумението е подписано от пет държави, но днес в зоната членуват 25 европейски държави. Всяка година в Шенгенското пространство се извършват над 1.25 млрд. пътувания.

"Можем да посетим своите приятели и близки без излишни бюрократични затруднения на вътрешните граници. Свободното движение е един от най-големите успехи на единния пазар", коментира по този повод комисарят по въпросите на вътрешните работи на общността Сесилия Малмстрьом.

Членовете на ЕС имат отговорността да пазят външните граници на общността. Техните усилия се подпомагат от агенция Frontex, припомнят още от Европейската комисия. В момента текат преговори за промяна на Шенгенското споразумение, които според вносителя ЕК, ще направят сътрудничеството между страните по-солидно.

Една от идеите е да бъде възможно временно въвеждане на граничен контрол по вътрешни за Шенген граници, но само при извънредни ситуации и след преценката на членовете на зоната.

 

Най-четени