28 загинали след бомбардировка в Ивицата Газа 09.07 | 10:30

Израел започна мащабна антитерористична операция срещу "Хамас"

От Антония Михайлова

Най-малко 28 палестинци, сред които две жени и пет деца, са загинали, а около 150 са били ранени във вторник (8 юли) в Ивицата Газа в резултат на започнала от Израел операция "Линия на отбрана", съобщава Интерфакс.

Потвърдено е, че в хода на авиоудари на израелските ВВС са били унищожени само четири бойци от "Хамас" от Ивицата Газа. Израелските самолети нанесли точни удари по домовете, където според данни на разузнаването живеели лидери на движението, което довело до гибел и на членове на техните семейства – жени и деца.

Израел започна операцията в отговор на ракетни обстрели на своята територия от бойци на движението "Хамас". Според представители на отбраната на Израел във вторник бойното крило на "Хамас" е изпратило 120 ракети срещу Израел, от които 23 били прехванати от системата за ПВО "Железен купол". Останалите ракети паднали в пустинна местност, без да предизвикат разрушения и никой от гражданите на Израел не е пострадал.

Обстрелите между Ивицата Газа и Южен Израел не спират повече от седмица. От областите, които се контролират от бойците на радикалната палестинска групировка "Хамас", ракети летят към територията на Израел, а представители на израелската армия за отбрана (ЦАХАЛ) обстрелват бойците. Пресата твърди, че причина за противостоянието е желанието за мъст: страните се опитват да си върнат една на друга за нападенията и гибелта на мирни жители, особено – деца.

1331653Израелският премиер Бенямин Нетаняху издал във вторник заповед за голяма антитерористична операция с кодовото име "Неразрушима скала". Последната подобна кампания в Газа е проведена в Израел в края на 2012 година – тогава след осемдневната операция "Облачен стълб" обстрелът на израелски територии спрял за дълго.

Израел е готов да продължи обстрела, докато "Хамас" не помоли за пощада

Началото на пълномащабна операция се обяснява и с вътрешнополитически причини. В израелската управляваща коалиция цари поредната криза, министърът на външните работи Авигдор Либерман извел от коалицията своята партия "Нашият дом – Израел" заради прекалено меката според министъра политика на премиера Бенямин Нетаняху по отношение на палестинците.

"Не е тайна, за съжаление, че разногласията между мен и премиера са основополагащи", пояснил той. От Нетаняху се изисква максимално твърда реакция срещу "Хамас".

Все още не е ясно колко далече е готов да стигне премиерът, но според експерти засега ЦАХАЛ не си е поставила за цел завладяването на Газа. Макар в перспектива израелските чиновници да не изключват поставянето на други цели. "Отбранителните сили на Израел възнамеряват да ги спрат (бойците на "Хамас") веднъж и завинаги", уверява говорителят на Нетаняху Марк Регев.

1331652Израелските военни и политици призовават населението да се готви за мащабна и продължителна операция. "Ще продължим ударите, докато "Хамас" поиска примирие. И ако се съгласим на такова, то ще е по нашите условия", заявил преди дни министърът на отбраната на Израел Моше Яалон.

В близките дни може да започне наземната фаза на "Неразрушима скала". Бенямин Нетаняху вече е издал заповед да се подготви всичко необходимо за нея. Вчера към границата с Ивицата са тръгнали танкове. Армията е получила разрешение да призове 40 000 запасняци, пише "Коммерсант".

"Има няколко варианта за продължаване на операцията. Наземната фаза е вероятна, но окончателно решение не е взето – заявил пред изданието експерт от Центъра за стратегически изследвания Бегин-Садат. – Това, което е направено в дадения момент, не мога да нарека истинска военна операция, то повече прилича на опит за натиск срещу "Хамас". А развитието на събитията напълно зависи от тяхната реакция."

Водещи

Най-четени