3 март при българите в Румъния 04.03 | 10:20

Силистрески патриоти отидоха при сънародниците ни в Извоареле и Бребени за националния празник

От Ивайло Ангелов

Единствената в България неправителствена организация, работеща активно с българската диаспора в Румъния – фондация "Бъдеще 2008" - Силистра, осъществи поредното си мероприятие при сънародниците ни в северната ни съседка. Този път повод за посещението на силистренските родолюбци беше националния ни празник 3-ти март. По инициатива на ръководството на силистренското НПО беше осъществено историческо посещение в селата Извоареле и Бребени.

Първата визита беше в едно от най-големите и добре съхранени български населени места в Румъния - Извоареле, намиращо се в област Телеорман. Там силистренци дариха тематично пано за празника, както и български знамена, разговорници и специални илюстровани карти на България. Беше проведен конструктивен разговор с част от ръководството на местната община, като от силистренската фондация изразиха готовност и за в бъдеще да помагат за съхраняването на българщината там.

Второто посетено селище с етнически българи в рамките на празничния ден бе Бребени, разположено в област Олт. За първи път в своята история това наполовина населено с българи село посрещна гости от България в чест на националния ни празник. Там добруджанци проведоха среща в кабинета на любезния кмет Мариан Иван с възрастни българи от селото, на която беше дискутирано актуалното състояние на местната българска общност и алтернативните за решаване на проблемите. От страна на фондация "Бъдеще 2008" беше изразена твърда готовност за помощ занапед. Срещата приключи с раздаване на български знамена и тематични подаръци за празника.

1870449След това в местното училище силистренци се срещнаха с тамошни деца, много от които с български произход и част от техните учители, като на всички бяха раздадени български знамена и разговорници за изучаване на български език, а на ръководството на училището бяха подарени учебно помагало по българска история и учебници за изучаване на български. От силистренската организация разясниха значението на празника и обещаха да съдействат за въвеждането на изучаване на български език в Бребени в подходяща форма, тъй като там, от заселването на българите в селото в началото на 19 век, до днес те никога не са имали възможност да изучават майчиния си език.

Водещи

Най-четени