300 млрд. долара годишно струват стихийните бедствия на световната икономика 16.03 | 14:00

Генералният секретар на ООН призова държавите да инвестират в мерки за намаляване на опасността от стихии

От Маринела Добрева

Стихийните бедствия ежегодно нанасят щети от порядъка на 300 млрд. долара на световната икономика.

Земетресение в дадена страна, разлюлява икономиката на съседните държави, а тропическа буря в един регион от света се отразява негативно на състоянието на редица финансови пазари, заяви генералният секретар на ООН Пан-Ки Мун на Конференция за намаляване на опасността от стихийни бедствия, която започна в събота в Япония.

Пан-Ки Мун смята, че промените на климата поставят под заплаха благосъстоянието на стотици милиони хора, живеещи в малки островни държави и крайбрежни райони, като най-големи щети от катаклизмите понасят страните с ниски и средни нива на доходите, като именно девет от десет катастрофи се случват именно в такива държави.

Генералният секретар призова държавите да инвестират в мерки за намаляване на опасността от стихийни бедствия. Според него ежегодни вложения от 6 млрд. долара ще дадат възможност за намаляване на разходите за реагиране при извънредни ситуации до 360 млрд. долара през 2030 г.

Думите на генералният секретар на ООН за жалост бяха доказани нагледно от наводненията предизвикани от циклон и отнели живота на 14 души на италианския остров Сардиния. Вчера властите съобщиха за деветима загинали след преминаването на бурята Клеопатра.

Един мъж е загинал при рухването на друг мост, а 90-годишна жена била открита мъртва в наводненото си жилище близо до Нуоро, в централната планинска част на острова.

Материалните щети, причинени от интензивните валежи и наводненията, са значителни. "Олбиа е напълно наводнена, има рухнали мостове, повредени пътища", заяви губернаторът на областта Уго Капелачи.

Пан-Ки Мун отбеляза, че 2015 г. трябва да е плодотворна. Именно през тази година пред държавите членки на ООН стоят две важни задачи: първо световната общност трябва да съгласува стратегията за устойчиво развитие, която ще смени Целите за развитие на хилядолетието и второ, през декември държавните глави и правителствата трябва да подпишат общо споразумение за борба с промените в климата.

 

 

 

Водещи

Най-четени