36 в ареста за погрома в македонския парламент 28.11 | 15:38

Няколко депутата и един министър са сред задържаните

От iNews.bg

36 души бяха арестувани тази сутрин в Скопие във връзка с погрома в местния парламент на 27 април, когато бяха пребити над 100 души, сред които и сегашният премиер Зоран Заев. Спецакцята по откриването и задържането им от прокуратурата започна в 4:00 часа българско време (3:00 ч. местно), предаде БГНЕС.

Сред арестуваните е и бившият вътрешен министър Митко Чавков, който по време на ексцесиите бе ръководител на дирекцията по сигурност. Има и трима депутати, които организираха нахлуването в законодателния орган. Сред тях са Кръсто Муковски и Жаклина Стефановска. Задържан е и актьорът Владо Йовановски. Сред арестуваните са и част от ръководителите на протестите, които бяха организирани от най-близкото обкръжение на бившия премиер Никола Груевски.

В момента някои от задържаните, включително и бившият вътрешен министър Чавков, дават показания пред разследващите органи. Срещу арестуваните има повдигнато обвинение за терористично нападение срещу Конституцията и сигурността на Република Македония. Ако те бъдат признати за виновни, могат да получат минимум 10 години затвор.  

Водещи

Най-четени