40 хил. души протестират в Москва* 10.12 | 15:10

Те оспорват честността на победата на "Единна Русия" на парламентарните избори

От Андриян Георгиев

Многохиляден митинг на опозицията се провежда в Москва. Според организаторите на площад "Болотная" са се събрали около 40 хил. души.

Участниците в митинга оспорват победата на управляващата партия на Владимир Путин на парламентарните избори, съобщава БНР. 

Властите в Москва разрешиха митинга при условие, че в него вземат участие до 30 хил. души.

Това е най-масовият митинг на опозицията в руската столица от времето на бурните протести през 1990-те, отбелязват световните агенции.

Междувременно полицията предупреди, че има опасност да се срути мостът до площад "Болотная", където са се събрали над 1 000 души. Районът вече бил отцепен и на моста не се допускали повече хора. 

Участниците в митинга, организиран под мотото "За честни избори", приеха заключителна резолюция Документът, прочетен пред събралите се, съдържа пет искания: свобода за политическите затворници, отмяна на резултатите от парламентарните избори, оставка на председателя на ЦИК Владимир Чуров и разследване на дейността му, регистриране на всички политически партии и демократизация на законодателството в тази област.

Всяко едно от исканията бе бурно подкрепено от митингуващите, съобщава БТА. 

В Санкт Петербург пък в митинга срещу изборните измами участват около 10 хил. души, като това са данни на местната милиция. Кореспондент на "Интерфакс" дава същите данни за числеността и отбелязва, че всички улици, водещи към Пионерския площад, където се провежда митингът, са пълни с хора. 

Полицията е започнала да задържа участници в неразрешения митинг. На "Невски проспект" е предотвратен опита на неголяма група от хора да спре движението по главната улица. 

Около 60 души са задържани за участие в неразрешени митинги в руските градове, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки милицията.

Национални протести се провеждат и във Владивосток. Хиляди хора излязоха по улиците на големите градове в Сибир и Урал за участие в митинги, организирани главно чрез социалните мрежи.      

 

*Информацията е актуализирана към 16:50 часа. 

Водещи