50 бг компании - в Панамските документи 10.05 | 17:57

Журналистическият консорциум направи информацията по Панамагейт публично достъпна

От iNews.bg

Петдесет български компании и над 100 българи се съдържат в архива на Панамските документи, който вече е достъпен в интернет от късно снощи. При търсене на информация за България се виждат 102 адреса, повечето от които в София, Варна и Пловдив.

Сред имената, които са разпознаваеми, са вече оповестените собственици на офшорни фирми Васил Божков, Тодор Батков, Петър Манджуков и Евгения и Николай Баневи. Сред някои от адресите има по-точни данни - например - бул. "Симеоновско шосе" в София, но има и съвсем общи - например: Република България.

От Международния журналистически консорциум уточняват, че може да има съвпадение на имена или сходства, поради което препоръчват по- разширена проверка на данните.

Както бе обещано, базата данни, съдържащи имената на 200 000 компании и на частни лица, беше отворена за достъп за всеки, който влезе в сайта. Тя е въз основа на част от 11,5-те милиона документи, изнесени от панамската кантора, информира  Франс прес, цитирана от БТА.

Международният консорциум има специален раздел в сайта си, посветен на Панамските документи, който е на адрес https://panamapapers.icij.org/. Базата данни е в лявата страна на раздела. Предлага се търсене по страни и търсене по юрисдикции. В търсенето по страни в полето за търсене може да се въведат имена на хора, компании, адреси на компании или страни, за които човек иска да получи информация за техни връзки с офшорни компании. В търсенето по юрисдикция човек може да въведе в полето за търсене име на офшорна компания или тръст. Това е само малка част от изтеклата документация на панамската адвокатска кантора "Мосак Фонсека”, която опосредства за клиентите си финансови операции в страни от типа "данъчен рай".

Най-четени