50% от американците са за легализирането на марихуаната 18.10 | 08:38

През 1969 г., когато въпросът за първи път е поставен, са били едва 12%

От Андриян Георгиев

Половината от американците, което е рекорден дял, се обявяват за легализирането на марихуаната. 46% пък са против, показа прочуване на общественото мнение на института "Галъп", пубилкувано вчера, цитирано от AFP.

Преди година 46% от американците бяха за легализирането на канабиса, а през 1969 г., когато "Галъп" поставя  въпроса за първи път, са били едва 12%, а 84% са били против.

Ако тенденцията се потвърди, ще се засили натискът законът да бъде адаптиран към волята на хората, отбелязва "Галъп". 

Привържениците на легализирането на марихуаната пропорционално са още повече сред американците с леви убеждения (69%), сред тези на възраст от 18 до 29 години (62%) и сред жителите на западните щати (55%). 

През ноември 2010 г. избирателите в Калифорния отхвърлиха на референдум пълната легализация на употребата, отглеждането и търговията с марихуана, допълва БТА.

В цялата страна 16 щати и Федералният окръг Колумбия са легализирали производството и употребата на  марихуана с медицински цели, а 14 щата са декриминализирали притежанието на малки количества канабис.

Около 850 хил. американци са арестувани през 2009 г. за нарушения, свързани с марихуана, като в девет от десет случая арестите са били за притежание на канабис. 

Водещи

Най-четени