60 заложници остават в плен в Алжир 18.01 | 18:09

Близо 573 алжирци и около 60 чуждестранни работници са били освободени

От Владислав Рашков

Около 60 заложници все още са държани в плен в газовата станция в Аменас, Алжир. За други 650 души бе съобщено, че са освободени, два дни след похищението на близките до Ал Кайда екстремисти, съобщава BBC.

Според местната държавна информационна агенция APS засега са били освободени 573 алжирци и около 60 чуждестранни работници.

Терористите все още се намират в станцията, а според агенцията армията иска мирен край на конфликта.

Междувременно стана ясно, че газовата станция е била изведена от експлоатация, за да се предотвратят злополуки.

Говорител на армията, за който се смята, че стои зад организацията на атаката в газ станцията каза, че ще има още нападения и предупреди всички алжирски граждани да стоят далеч от сградата.

До момента е известно, че са загинали четирима ирландски работници, двама филипинци и алжирец. Според агенция ANI 35 заложници са били ликвидирани, заедно с 15 от екстремистите. Представител на властта, който остана неназован, каза, че тези цифри са преувеличени.

Газстанцията в Аменас се експлоатираше от държавната Sonatrach, британската British petroleum и норвежката Statoil, когато бе щурмувана от екстремисти, близките до Ал Кайда. Те настояват да бъдат освободени техни идейни съмишленици.

Атаката беше извършена ден след поредната въздушна операция на Франция в Република Мали по неутрализиране на ислямистките бунтовници. Местните екстремисти се заканиха да отмъстят за военното положение в страната.



Водещи

Най-четени