61 са заразените с COVID-19 в два самолета от ЮАР до Амстердам 27.11 | 18:00

Двама носители на варианта Омикрон са установени във Великобритания

От iNews

Нидерландия съобщи за 61 заразени с корона вирус при два полета с около 600 пътници от Южна Африка. След кацането пасажерите в Амстердам са били отделени и тествани. В момента се изследват пробите на заразените пътници, за да се изясни колко са носители на варианта Омикрон. Пътниците са държани над 4 часа в самолетите, не им е давана дори вода. Имало е и малки деца, и бебета. След това са превозени до сградата на летището, където също не е давана храна на децата. 

Заразените са настанени в хотел до летището, останалите пътници са помолени да се изолират за 5 дни.  Докато те бяха във въздуха, страната забрани полетите от това направление. От 28 ноември там се въвежда и нощен локдаун. Заведения, магазини няма да работят от 17 ч. до 5 ч. 

Два случая на заразени с новия вариант на COVID-19 Омикрон са открити на територията на Великобритания. Това съобщи министърът на здравеопазването Саджид Джавид, цитиран от SkyNews. Предстои масово тестване в районите, в които е засечен новият щам - Челмсфорд и Нотингам, уточни министърът. По думите му двамата пациенти са се самоизолирали. Двата случая не са свързани, посочват още здравните власти. 

В Германия също се изследва евентуален случай на новия щам Омикрон. "Снощи бяха открити няколко типични за "Омикрон" мутации в пътник, завръщащ се от Южна Африка", написа в "Туитър" Кай Клозе, министър на социалните въпроси в Хесен, където се намира международното летище във Франкфурт, съобщи "Гардиън"

Чешката република пък проучва вероятен случай на "Омикрон", открит в лице, прекарало известно време в Намибия. "Лаборатория проверява възможна находка на положителен тест от варианта "Омикрон". Очакваме потвърждение или опровержение на случая", каза говорителят на Националния институт по обществено здраве Щепанка Чехова в изявление в събота.

Дания, която преди няколко месеца първа в Европа разхлаби мерките, връща от понеделник носенето на маски. Те стават стават задължителни на обществени места като обществения транспорт или магазините. Новите мерки предвиждат и скъсяване на периода на валидност на тестовете. Негативните PCR-и ще важат 72 часа, а бързите - 48 часа. Всичко това се прави заради увеличените напоследък случаи на коронавирус. Подобно на други европейски държави, Дания затегна пътуването до Южна Африка заради новия вариант на вируса Омикрон.

Четвъртата вълна на заразата от коронавируса в Италия достигна най-сериозната си точка. Седемдневната заболеваемост в страната е 125 случая на 100 хиляди души население, обяви здравното министерство, цитирано от ДПА.

Предишната седмица този показател беше 98 случая. В някои големи градове се обсъжда да бъде въведено задължително носене на маски на открито. Това изискване влиза в сила от днес в центъра на Милано.

 

"Сега" припомня информациите около новия вариант на короновируса от вчерашния ден:

Европа предприе светкавични мерки за спиране на полетите от Южна Африка, след като в страната бе установен нов вариант на коронавируса, който може да се окаже най-опасният до този момент. Европейската комисия обяви, че иска да бъдат прекратени самолетните полети до ЕС от държавите в южната част на Африка заради открития там нов и потенциално опасен вариант на коронавируса, предаде Асошиейтед прес. Вариантът вече е засечен в Ботсвана и Хонконг, но до днес нямаше съобщения да е откриван в Европа. СЗО избра да го нарече Омикрон според поредната буква от гръцката азбука, пропускай поредната след  делта ни. 

Белгия обаче съобщи, че е открила първия обявен случай в Европа на новия вариант на COVID-19 при неваксинирано лице, което се е върнало от чужбина. "Имаме случай, който вече е потвърден, на този вариант" B.1.1.529, открит за първи път в Южна Африка, заяви на пресконференция белгийският министър на здравеопазването Франк Ванденбруке. Заразеното лице е дало положителен тест на 22 ноември и не е имало COVID-19 преди това, добави той, без да даде повече подробности. Водещият белгийски вирусолог Марк Ван Ранст съобщи в Туитър, че лицето се е върнало от Египет на 11 ноември.

Вандебруке заяви: "Трябва да се повтори, че това е подозрителен вариант - не знаем дали е много опасен вариант". Той обаче отбеляза, че "като предпазна мярка" Европа спира полетите от Южна Африка. "Така че, пълна предпазливост, но не изпадайте в паника", каза той и добави, че белгийската група за оценка на риска от COVID-19 анализира ситуацията.

Великобритания също наложи забрана за влизане от шест африкански държави заради новия Covid вариант. Полетите от Южна Африка, Намибия, Лесото, Ботсвана, Есватини и Зимбабве ще бъдат преустановени от 12 часа в петък до 4 часа сутринта в неделя. От неделя нататък новопристигналите в Обединеното кралство от там ще трябва да се поставят под карантина в хотели. Това ще даде време на учените да работят върху секвенирането на генома на новия вариант, за да се установи колко е значим той.

Какво знаем до този момент за новия вариант?

Министърът на здравеопазването на Южна Африка обяви нов вариант на коронавирус, който се разпространява бързо в някои части от страната, предаде Си Ен Ен. Но вече е засечен и в Израел, и в Хонконг. ВеликобританияГерманияАвстрияИталияФранция съобщиха, че спират полетите до южноафрикански страни.

''Първоначално изглеждаше като клъстерно огнище, но вчера пристигна информация от нашите учени от Мрежата за геномно наблюдение, че изучават нов вариант'', каза министърът на здравеопазването Джо Фаала, подчертавайки, че за момента остава неизвестно къде се е появил този вариант за първи път. Учените го наричат B.1.1.529. Засега е открит в Южна Африка, Ботсвана (заради което медиите го наричат ''Ботсванска мутация'', а кодовото му название най-вероятно ще бъде буквата Nu от гръцката азбука) и при пътник, който е пътувал за Хонконг от Южна Африка, добави Фаала. Инфекция с новия вариант на коронавируса B.1.1.529 е открит и в Израел при гражданин, завърнал се от Малави. Пресслужбата на израелското министерство на здравеопазването обяви това днес, съобщи БГНЕС.

"Вариант на коронавируса, открит в няколко страни в Южна Африка, е открит в Израел при гражданин, който се е завърнал от Малави. Освен това има съмнения за още два случая на заразяване при завърнали се от чужбина граждани, които в момента очакват резултатите от тестовете в изолация", се казва в изявлението. Вероятно става дума за израелски граждани, които са ваксинирани. 

Изучаващите генома казаха, че вариантът има необичайно голям брой мутации - повече от 30 в ключовия шипов протеин - структурата, която вирусът използва, за да влезе в клетките, които атакува. Рецепторът на вируса, който осъществява първи контакт с клетките на нашето тяло, има 10 мутации в сравнение само с две за варианта Delta. Това ниво на мутация най-вероятно идва от един пациент, който не е успял да победи вируса. Медицинският експерт професор Тулио де Оливейра заяви, че вариантът се разпространява много бързо и се очаква натиск в здравната система в следващите няколко дни и седмици.

Много мутации обаче не означава автоматично, че ситуацията е лоша, защото в важно да се знае какво всъщност правят тези мутации. Притеснението сега е, че този вирус е коренно различен от оригинала, който се появи в китайския град Ухан. Това означава, че ваксините, които са проектирани с помощта на оригиналния щам, може да не са толкова ефективни.
Някои от мутациите са били наблюдавани преди в други варианти, което дава известна представа за вероятната им роля в този вариант. Например мутацията N501Y улеснява разпространението на коронавирус. Има някои, които затрудняват антителата да разпознаят вируса и могат да направят ваксините по-малко ефективни, но има и други мутации, които са напълно нови.

"Това, което ни кара да се притесняваме е, че този вариант може да има не само повишена трансмисивност, т.е. да се разпространява по-ефективно, но и да е в състояние да заобиколи части от имунната система и защитата, която имаме в нашата имунна система", каза изследователят Ричард Леселс.

Новооткритият в Южна Африка вариант на коронавируса се счита за "най-значимия" досега по отношение на потенциала му да направи ваксините по-малко ефективни, отбеляза в петък министърът на транспорта на Обединеното кралство Грант Шапс.

Д-р Сюзън Хопкинс, главен медицински съветник на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, каза, че стойността на на възпроизвеждане на варианта B.1.1.529 в южноафриканската провинция Гаутенг, където е открит за първи път, сега е 2 – ниво на предаване, което не е регистрирано от началото на пандемията, преди да започнат да се налагат ограничения. Всичко над 1 означава, че епидемията ще расте експоненциално.

Новият вариант B.1.1.529 обаче може да бъде засечен с нормален PCR тест.

Регулаторът на лекарствата в Европейския съюз обяви, че следи изкъсо новия COVID-19 вариант B.1.1.529, но е "преждевременно" да се каже дали ще са необходими актуализирани ваксини за борба с него, предаде "Франс прес".

"Европейската агенция по лекарствата (EMA) смята, че в момента е преждевременно да предвижда необходимостта от адаптирана ваксина с различен състав, за да се справи с този нововъзникващ вариант", се казва в изявление на ЕМА пред АФП.

 

ПРЕВАНТИВНО

Португалското правителство обяви затягане на мерките срещу COVID-19, тъй като страната с най-високи нива на ваксинация в ЕС се бори със скок на новите инфекции. ''Въпреки успеха на ваксинационната програма трябва да сме наясно, че навлизаме във фаза на висок риск, защото виждаме голям ръст на броя на новозаболелите в останалата част на Европа, а Португалия не е остров'', каза премиерът Антонио Коста.

От 1 декември ще бъде върнато извънредното положение, което беше отменено преди четири месеца. Съгласно новите правила всички пътници, летящи до Португалия, ще могат да се качат на самолет с отрицателен тест, а авиокомпаниите ще бъдат глобявани с 20 000 евро на пътник за неизпълнение на проверката.

Сертификатите за ваксина ще бъдат задължителни за влизане в хотели, ресторанти, фитнес зали и културни събития; маските отново ще се използват на закрити обществени места; посетителите на домове за възрастни хора, болници, барове, танцови зали и големи спортни и културни събития ще трябва да покажат отрицателни тестове.

Страната обяви и "седмица на ограничаване", започваща от 2 януари. Работата от вкъщи става задължителна, баровете ще бъдат затворени и училищните ваканции ще бъдат удължени, за да се предотврати разпространението на вируса след празничния сезон, каза Коста.

Тъй като над 87% от населението е ваксинирано, процентът на заразяване в Португалия е доста под този в в северната и източната част на Европа. Въпреки това, този месец и Португалия претърпя рязко покачване на инфекциите. В сряда страната регистрира 3773 нови случая на коронавирус - най-високото ниво от края на юни.

Освен новите ограничения, властите засилват разпространението на бустерни дози.

Водещи

Най-четени