66 журналисти загинали за 6 месеца по света 03.07 | 15:58

Броят им е с близо 30% повече спрямо първата половина на 2017 г.

От iNews.bg

През първите шест месеца на 2018 г. са загинали 66 журналисти в 22 държави. Това се казва в доклад на базираната в Женева неправителствената организация "Press Emblem Campaign" (PEC), предаде БГНЕС. Тя призовава международната общност да предприеме ефективни мерки за гарантиране на сигурността на медийните работници в конфликтни зони.

Подчертава се, че "66 журналисти са били убити от януари до юни 2018 г. в 22 държави." Това е почти с 1/3 повече, отколкото през същия период на миналата година, когато е фиксирана смъртта на 50 души. Повече от половината от общия брой на смъртните случаи, според PEC, в периода януари-юни 2018 г. са в Афганистан (11 смъртни случая), Мексико (8), Сирия (7), САЩ (6) и Йемен (5).

Организацията е дълбоко обезпокоена от убийството в последните шест месеца на четирима журналисти в Индия, включително един - в Кашмир. Трима репортери бяха убити в Бразилия, както и в Еквадор и Филипините, по двама - в ивицата Газа, Гватемала и Пакистан, по един - в Бангладеш, Колумбия, Хаити, Индонезия, Ирак, Либерия, Никарагуа, Русия, Салвадор и Словакия.

"РЕС категорично осъжда тези атаки и призовава правителствата да изправят извършителите пред съда", се казва в доклада. Кампанията РЕС, създадена през 2004 г., има консултативен статут в ООН. В статистиката, водена от организацията, случаите на убийства на журналисти са при изпълнение на професионалните им задължения. Източниците на информация са прессъобщения, ООН и неправителствени организации.

Водещи

Най-четени