7.4 по Рихтер разтърси отново Япония* 07.04 | 18:33

Трусът удари отново североизточната префектура Мияги

От Елена Коцева

Земетресение с магнитуд 7,4 разтърси Япония. 

Епицентърът на силния трус е на дълбочина от 40 км под дъното на Тихия океан, край бреговете на североизточната префектура Мияги. 

Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети при земетресението, което станало в 23.32 ч. местно време (17.32 ч. бълг.). Отново бе организирана евакуация на населението в района на АЕЦ "Фукушима-1".

От "Токио Електрик" съобщиха, че АЕЦ "Фукушима-2" работи нормално, а в авариралата АЕЦ "Фукушима-1" не са възникнали нови усложнения. Няма проблеми и с функционирането на АЕЦ "Ибраки".

Електрозахранването в перфектурите Фукушима и Ямагата е било спряно. По информация на "Киодо" работата на ТЕЦ "Аомори" и ТЕЦ "Акита" е била временно нарушена.

Японските власти отправиха предупреждение за цунами по тихоокеанското крайбрежие на страната. По медиите се разпространяваха призиви хората да се придвижат до високите части, за да се предпазят от приливната вълна. Около два часа по-късно предуреждението за цунами бе отменено. 

Предупреждението за цунами, като и преди това земетресението, се отнасяхя за районите в Североизточна Япония, които вече бяха опустошени от разрушителното земетресение с магнитуд 9 и предизвиканите от него цунами на 11 март. 

Днешният трус е усетен в много префектури в северната и централната част на главния японски остров Хоншу. Сградите в столицата Токио са се разлюлели. 
Движението на влаковете по редица линии е преустановено, всички шосета в Мияги са затворени.

*Информацията е акуализирана към 20.19 часа. 

Водещи

Най-четени