7 месеца битка за Мосул: Краят не се вижда, зверствата на джихадистите са страшни 17.05 | 20:20

"Ислямска държава" залага мини по къщите на хората, използва децата като бомби, а жителите като жив щит

От Ростислава Иванова

Бойци на групировката "Ислямска държава" залагат бомби пред праговете на къщи в Мосул, за да попречат на бягството на цивилни от северния иракски град. Това разказаха очевидци и командир от силите на иракската федерална полиция, цитирани от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че тази информация е дошла в момент, когато иракските правителствени сили провеждат заключителния етап от операцията си срещу джихадистите в Мосул след седем месеца боеве.

Генерал-лейтенант Абдул Гани Асади заяви пред иракската държавна телевизия, че елитните сили на Службите за борба с тероризма настъпват неотклонно към кварталите "Рифайе" и "Наджар" с цел да достигнат бреговете на река Тигър и да затворят обръча около Стария град.

"С Божията воля в следващите часове ще изпълним възложената ни задача", прогнозира той.

По думите му през последните два дни джихадистите са използвали 30 камикадзета с коли бомби срещу командваните от него части в Мосул. В квартал "Сиха" силите на "Ислямска държава" оковавали ръцете на цивилните, завързвайки ги във верига, и после ги използвали като жив щит, за да могат да се придвижват. 

"Видяхме ги как се придвижваха с оръжията си, обградени от цивилни, но не ги ударихме", заяви той. Цивилните бивали развързвани от оковите и пускани, когато джихадистите достигнели място, където могат да си осигурят прикритие.

Жители на Мосул се опасяват да не задействат експлозиви, ако отворят вратите си и затова бягат през дупки във вътрешните стени, направени от самите джихадисти, за да могат през тях бойците и да се придвижват из града, без да стават мишена за въздушни удари.

Броят на хората, бягащи от Мосул, се увеличи след новото ожесточаване на боевете в града този месец. Близо 10 000 души са станали бежанци вчера по данни на иракското правителство, а избягалите от началото на офанзивата през октомври са вече близо 700 000.

Двама цивилни загинали, когато се завърнали в квартал "Ислах аз Зиреи" няколко дни след превземането му от иракските сили. Това станало, когато без да искат задействали бомба, заложена от джихадистите.

Водещи

Най-четени