7-метрова акула разкъса сърфист 18.07 | 11:54

Поредният случай на фатална атака в района на Западна Австралия

От Ивайло Коралски

Популярните плажове в Западна Австралия, намиращи се на остров Ведж, са били затворени последния уикенд, защото сърфист е бил разкъсан на две парчета от голяма бяла акула.

24-годишната жертва Бенджамин Линден е сърфирал с приятели миналата събота сутринта, когато акулата направила фаталната атака.

"Имаше кръв навсякъде и гигантска акула се въртеше около тялото. Опитах се да сграбча тялото, но акулата атакува джета ми и за малко щеше да ме събори във водата", разказва приятел на буквално преполовения през кръста австралиец.

Според Examiner местните са кръстили акулата човекоядец Брутус. Свидетели споделят, че акулата била абсолютен гигант, надхвърлящ 7 метра.

Веднага след кървавия инцидент, местното рибарско дружество е започнало да поставя капани със стръв, чрез които да привлекат и заловят опасния хищник.

Хеликоптер и няколко лодки все още претърсват местността с идеята евентуално да открият останки от трупа на Бенджамин Линден. Няколко дни след инцидента обаче, от разполовения човек няма и помен.

Независимо, че ужасяващият инцидент, в който са замесени големи бели акули, е пети за последните 10 месеца в района, местни сърфисти заявяват, че това няма да ги спре от практикуването на любимия им спорт.

"Веднъж, превърнал се в сърфист, никога не можеш да забравиш преживяването, което ти дават вълните. Ние просто сме пристрастени", споделя местен организатор на състезания със сърф пред Fox News.

Съшият нарича атаката "трагична загуба".

Според световната организация, занимаващата се със случаите на жертвите, нападнати от акули, през 2011 г. са записани 12 смъртоносни атаки от морските хищници.

Независимо обаче, че атаките на големи акули срещу човешки индивиди винаги се превръщат в силно дискутирани новини, активисти твърдят, че всъщност хората са много по-големият и опасен за акулите хищник, а не обратното.

Всяка година са убивани между 30 и 70 милиона акули, като конкретно белите акули са сред най-застрашените видове.

Нападенията от акули обаче "изяждат” туризма в Западна Австралия.

Водещи

Най-четени