7 полицаи убити при кървави протести в Непал 25.08 | 14:00

Сблъсъците избухнаха заради новата конституция

От Велина Дерилова

Протестиращи в западен Непал са убили поне 7 полицаи в жестоки сблъсъци заради предложения за приемането на нова конституция, предаде CNN. Хиляди хора излязоха по улиците в понеделник, навлизайки в зона, която властите обявиха за забранена в края на миналата седмица.

Според шефа на полицията в областта Кайлали тълпата, обградила служителите на реда, си е служила с брадви, копия и коси срещу тях. Съобщава се още за едно загинало дете, като няма информация за убити протестиращи.

Според предложената нова конституция, която се разглежда от 2008 г. насам, когато бунт сложи край на монархията, страната ще бъде превърната във федерация и разделена на 7 провинции.

Представители на малцинството тару са сред най-гласно изразяващите несъгласието си с новия план, защото според тях той ще ги маргинализира допълнително. Различни малцинствени групи в цялата старана са против предложението като искат свои собствени провинции.

Министърът на вътрешните работи Бам Дев Гаутам заяви пред парламента, че полицай е бил изгорен жив от протестиращи. Той определи атаката като предварително обмислена и каза, че правителството ще изпрати военни части, за да запази реда.

Други 16 полицаи, ранени при сблъсъците, ще бъдат транспортирани въздушно до столицата Катманду. Шефът на непалската полиция Упендра Кант Арял обеща да подведе убийците под отговорност и призова властите да останат бдителни и изрядни в изпълнението на задълженията си.

Водещи

Най-четени