76% от българите смятат, че партиите са корумпирани 09.07 | 16:20

В една от три страни е вероятно да платим подкуп на полицията, а в една от пет - на съдебната власт

От Елица Елефтерова

Поне един на всеки двама души, е на мнение, че проблемът, свързан с корупцията, се е влошил през последните две години. Това показва проучване на общественото мнение, направено от Transparency International.

В България

У нас 49% от запитаните твърдят, че през последните две години корупцията се е запазила такава каквато е била. 19% са на мнение, че корупцията се увеличила значително, а по 16% са хората, според които тя или е нараснала или е намаляла с минимални темпове.

На въпрос в каква степен считат, че корупцията е проблем в обществения сектор, 55% от анкетираните смятат, че това е сериозен проблем. На въпрос до каква степен правителството е свързано с големи организации, които работят за собствения си интерес, 41% смятат, че това се прави в умерена степен.

Относно това до колко ефективно правителството се бори с корупцията, 38% считат, че мерките са неефективни, а 30% не могат да ги определят.

Според 76% от запитаните българи, политическите партии са корумпирани, 86% от хората смятат, че съдебната система е корумприрана. За 71% от анкетираните правителството и законодателите са корумпирани, а 49% смятат, че медиите са корумпирани, същия процент считат, че хората от религиозните общности са корумпирани.

За 63% от българите бизнесът е корумпиран, за 47% от сънародниците ни образоввателната система е подвластна на незаконни практики. 78% от хората твърдят, че има корупция в здравната система и медицинските грижи.

65% от запитаните признават, че полицията е корумпирана, а 64% смятат, че публичните фигури в страната получават нерегламентирано доходи.

Световните тенденции

Годишният световен корупционен барометър, който организацията изготвя, показва, че 27% от анкетираните са платили подкуп при достъп до обществени услуги и институции през последната година. Проучването обхваща повече от 100 страни.

Според повечето интервюирани нещата се влошават. И все пак най-често реакцията е, че това е проблем на другите.

Има някои притеснителни тенденции. Например това, че в момента е два пъти по вероятно да платим подкуп в някоя бедна страна, отколкото в някоя богата. В една от три страни е вероятно да платим подкуп на полицията, а в една от пет на съдебната власт. Като цяло, един на всеки четирима анкетирани посочва, че е платил подкуп.

Не е лесно да се дадат пари директно на длъжностно лице, но такива взимат различни политически партии или както от Transparency International ги наричат  "движещата сила на демокрациите", за които се смята, че са най-корумпираните публични институции.

Корупцията обаче не е само подкуп. Двама от трима души посочват, че вярват на личните си взаимоотношения, за да постигнат нещо в обществения сектор - един от всеки двама посочва, че правителството в страната му е до голяма степен или изцяло управлявано от групи със специални интереси.

Водещи

Най-четени