9 китайски кораба се включиха в търсенето на изчезналия самолет 19.03 | 08:58

Нови версии се появиха за съдбата на летателния апарат

От Цанка Донкова

Китай изпраща още кораби, за да търсят изчезналия малайзийски самолет. Изпратени са 9 плавателни съда, които да претърсят водитезападно от Индонезия и юго-източно от Бенгалския залив, съобщава BBC.

Екипи от 26 страни са се включили до момента в търсенето на изчезналия на 8 март летателен апарат.

Малайзийските власти посочват, че самолетът, който пътува от Куала Лумпур към Пекин е сменил курса си. Boieng-ът е променил курса си малко преди последния контакт с управлението на въздушното движение.

Промяната е била програмирана предварително в бордовия компютър на самолета. Това е станало поне 12 минути преди вторият пилот да влезе във връзка с диспечера и да му пожелае "лека нощ".

Те посочват още, че самолетът е бил умишлено отвлечен и е възможно да е летял доста километри, след като е прекъсната връзката с него.

Според тайландските разследващи пък, радарите са засекли самолет, който би могъл да е изчезналия boieng.

Още вчера (18 март) Китай започна издирване на изчезналия малайзийски самолет и по суша, а близките на пасажерите в полета заплашиха с гладна стачка. Те са посочили, че ще предприемат тези крайни действия, ако правителството не им предостави по-точна информация.

В същото време се появиха и нови версии за съдбата на летателния апарат. Според блогъра и бивш пилот от Флорида Крис Гудфелоу на борда на самолета е избухнал пожар. Двамата пилоти са търсели източника на дима, но той скоро изпълнил кабината и ги зашеметил.

Огънят вероятно е извадил от строя и двете системи за комуникация, включително транспондера. Пилотите са изгубили съзнание или са загинали. Самолетът е продължил на автопилот 6 или 7 часа, като е нямало кой да му нареди да кацне. Горивото е свършило и той е катастрофирал, съобщава в. Le Figaro.

Най-четени