ACTA ще влезе в сила само след разрешение от Европейския парламент 01.02 | 15:28

Комисията подкрепя споразумението, стана ясно от обедния брифинг в Брюксел

От iNews.bg

В края на миналата седмица представители на ЕК и на 22 държави от общността, сред които и България, подписаха Търговското споразумение за борба с измамите (ACTA). Останалите пет държави (Германия, Холандия, Кипър, Естония и Словакия – бел. ред) все още обсъждат текстовете на споразумението в националните си законодателни органи.

Това коментира говорителят на ЕК Раян Хийт по време на редовния обеден брифинг в Брюксел. Той допълни, че очаква още дебати по този повод през следващите седмици и месеци.

ЕК подкрепя ACTA, заяви още Хийт. Дебатите по това споразумение започнаха още през 2007 година. Разговорите са открити и ние държим на това, допълни той.

Според говорителя на Комисията обаче споразумението ще трябва да получи ратификация от Европейския парламент, за да влезе в сила, и именно парламентът е правилното място за дискусии относно ACTA. Хийт допълни, че документът е такъв тип споразумение, че се налага ратификацията и на националните парламенти, и на Европейския парламент. В противен случай текстовете няма да бъдат в сила на територията на ЕС.

Хората не бива да се притесняват, че техният глас в дебатите за ACTA няма да се чуе – затова разговорите се провеждат в Европейския парламент, допълни още говорителят на ЕК.

Водещи

Най-четени