Airbus и Rolls-Royce препоръчаха профилактика на самолетите на сингапурските авиолинии 05.11 | 12:38

Авариралият австралийски самолет е от модела A380, с който пътуват и клиентите на SIA

От Кристалина Илиева

Airbus и Rolls-Royce посъветваха сингапурските авиолинии (SIA) да подложат на профилактични прегледи самолетите си от модела A380 след принудителното кацане на самолет на австралийската компания Qantas. Причината е, че двукопрусните машини на SIA имат същия модел двигател, предаде АФП.

Производителят на нашите двигатели Rolls Royce и създателят на нашите самолети Airbus ни посъветваха да направим технически преглед на самолетите А380“, съобщиха от авиокомпания.

Все пак сингапурският превозвач обеща, че няма да спира от движение своите 11 самолета от този модел. Но ще има закъснения на полетите докато трае профилактиката.

Самолетите A380, които използва SIA, се задвижват с двигателите Trent 900, произведени от Rolls-Royce. Същия е самолетът и на австралийските авиолинии Quantas, който направи принудително кацане вчера (04 ноември) в Сингапур, само шест минути след излитането му от азиатската държава за Сидни.

Общо 37 от големите самолети A380 оперират по целия свят под различни флагове. Според информация на Airbus още 234 машини от същия модел са поръчани от различни авиооператори.

Водещи

Най-четени