Aрестуваха програмиста, спасил света от изнудвача WannaCry 04.08 | 09:34

22-годишният Хъчинс създал и програма за кражба на онлайн плащания

От iNews.bg

Британският експерт по киберсигурност Маркус Хъчинс, който успя да спре разпространението на вируса-изнудвач WannaCry, беше арестуван вчера в САЩ, предадоха Франс прес и ТАСС.

 
Хъчинс, известен с псевдонима "Малуеъртек", беше арестуван в Лас Вегас, където се провежда хакерската среща "Деф кон", съобщи министерството на правосъдието на САЩ.

Той е обвинен, че заедно със съучастници е написал и разпространил програмата "Кронос", създадена с цел кражба на банковите плащания онлайн. Целта на "Кронос" са банковите системи във Великобритания, Канада, Германия, Полша и Франция, според властите в САЩ.

В обвинението се заявява, че Хъчинс разпространява програмата в незаконната част от интернет, известна като "Тъмната мрежа".

22-годишният Хъчинс получи всеобщо признание през май, когато успя да забави вируса-изнудвач WannaCry, който порази около 300 000 компютри в 150 страни по света.
 
Вчера в САЩ беше издадена присъда и срещу руския програмист Максим Сенах. Той получи присъда от 46 месеца затвор за компютърни измами и злоупотреби. След изтичане на наказанието той ще бъде експулсиран от САЩ, съобщава министерството на правосъдието, цитирано от АФП.
 
Сенах беше екстрадиран в САЩ от Финландия през февруари миналата година. На 28 март той се призна за виновен в нарушение на американските закони против хакерството. 

Създаденият от него вирус зарази десетки хиляди компютри по света. Целта му бе да отклони интернет трафик и да получи приходи от фиктивно "кликане" върху рекламни съобщения.

Водещи

Най-четени