BBC: Българският референдум е невалиден 27.01 | 23:18

Българската енергетика във фокуса на медията от Острова

От Филипа Тодева

Първият български демократичен референдум попадна и във фокуса на чуждестранните медии. BBC пише, че спорното допитване затова дали се построи нова атомна електроцентрала, не е валидно.

Медията информира, че изборната активност е била около 20%.

"Опозиционните социалисти искат дясно-центристкото правителство да отмени решението си, с което спира изграждането на централата. Допитването изглежда се разглежда като барометър за изборите, които ще се проведат по-късно тази година", посочва анализът на BBC и допълва, че резултатите имат важно значение и за отношенията с Русия.

Ниската активност действително праща въпроса за обсъждане в Народното събрание, но правителството не е задължено да взема каквото и да било решение.

Правителството твърди, че подкрепя производството на ядрена енергия от съществуващата централа в Козлодуй, но не разполага с 10 милиарда евро, колкото се твърди, че ще струва новата атомна електроцентрала.

BBC припомня, че България трябваше да затвори четири от реакторите в АЕЦ "Козлодуй" като предпоставка за присъединяването си към ЕС.

Междувременно плановете за строежа на "Белене" бяха замразени.

Медията анализира връзките на социалистическата партия с проекта като "тесни", заради разрешението на строеж на "Атомстройекспорт".

Водещи

Най-четени