Bloomberg: Богаташите в Русия губят милиарди заради кризата в Украйна 23.02 | 18:29

Руските фондови пазари се сринаха тази седмица, след като президентът Владимир Путин призна независимия статут на отцепилите се републики Донецк и Луганск в Източна Украйна

От iNews

Най-богатите в Русия загубиха 32 милиарда долара през 2022 г., като загубите се очаква да се увеличат, тъй като кризата в съседна Украйна продължава да ескалира, като САЩ и нейните западни съюзници обмислят нови кръгове от антируски санкции.

Според Bloomberg Billionaires Index, списък на 500-те най-богати хора в света, Генадий Тимченко, който притежава дялове в енергийни компании, както и в други бизнеси, оглавява списъка на богатите руснаци, за които състоянието им намалява. Според съобщенията милиардерът, който извлича по-голямата част от богатството си от дял в голям руски производител на газ "Новатек", е загубил 6,47 милиарда долара от началото на годината. В момента състоянието му възлиза на около 16 милиарда долара.

Друг акционер на Новатек, Леонид Михелсон, отбеляза спад на нетната си стойност с 6,2 милиарда долара през 2022 г. до 26,2 милиарда долара, докато състоянието на председателя на Лукойл Вагит Алекперов спадна около 3,5 милиарда долара през същия период до 19,3 милиарда долара, тъй като акциите на енергийната компания се понижиха с почти 17%.

Нетната стойност на 23-те милиардери в страната в момента възлиза на 343 милиарда долара, според списъка на богатството, което е спад от 375 милиарда долара в края на годината.

Руските фондови пазари се сринаха тази седмица, след като президентът Владимир Путин призна независимия статут на отцепилите се републики Донецк и Луганск в Източна Украйна.

САЩ обявиха първия кръг от нови антируски санкции, насочени към "руския елит и членовете на семейството" и се предполага, че "отрязват руското правителство от западното финансиране", като налагат ограничения върху инвестирането в нейния суверенен дълг.

В същото време Германия спря сертифицирането на газопровода "Северен поток 2", поставяйки енергийния проект с Русия в задържане за неопределено време, докато Обединеното кралство наложи санкции на пет от банките на страната и трима от най-богатите й лица, включително Тимченко.

Водещи

Най-четени