Brexit на кантар. Везните се накланят в различна посока след всяка бюлетина 24.06 | 07:19

След обявяването на резултатите от половината секции, противниците на членството на Великобритания от ЕС имат минимална преднина

От iNews.bg

Излизането на Великобритания от ЕС е на кантар. Резултатите от проведения вчера референдум се променяха на няколко пъти през нощта и в крайна сметка от огромно значение се оказва, че са гласовете във всяка избирателна секция. Първите резултати, появили се около 1:30 ч. българско време, бяха в полза на Brexit. По-късно обаче защитниците на членството на страната в ЕС поведоха с малко. В момента, след преброяването на резултатите от половината избирателни секции, нещата отново се обърнаха и противниците на оставането на Великобритания в ЕС отново повеждат в резултата, макар и с малко. Все още обаче не е ясно как са гласували британците, живеещи в големите градове. Именно техните бюлетини ще се окажат решаващи.

Последните за момента предварителни данни излязоха около 5:40 ч. българско време, когато станаха ясни резултатите от 198 от общо 382-те избирателни секции, в които вчера британците пускаха бюлетини. Към момента гласовете за излизане на Великобритания от ЕС са 8 078 524. На обратното мнение пък са 7 552 319 граждани на Обединенто кралство, предаде ТАСС. Ако това положение се запази и след преброяването на последната бюлетина, евроскептиците биха спечелили с 52% срещу 48 за еврооптимистите.

Реално обаче все още има голям шанс Великобритания все пак да остане член на ЕС, тъй като предстои обявяването на резултатите от градовете, в които живеят по-голямата част от британците. Моментните резултати обхващат малко над 15.5 млн. от гражданите на Обединеното кралство, което представлява около 1/3 от имащите право на глас в страната.

Водещи

Най-четени