Charter schools – дори Андре Агаси помага за развитието им 03.06 | 12:52

Специфичните за САЩ училища все още остават спорен въпрос за американската образователна система

От iNews.bg

Т.нар. charter schools* често се разглеждат като адекватна опция за подобрение на образованието, особено в САЩ. Потвърждение на тази теза е известният от близкото минало американски тенисист Андре Агаси, който е най-новият инвеститор в сферата с проекта Canyon-Agassi Charter School.

Canyon-Agassi Charter School е венчър проект, който цели да набере активи на стойност 750 млн. долара, които ще отидат за изграждане на 75 училища за 40 хил. ученици в САЩ през следващите няколко години. В проекта участват инвеститори от калибъра на Citigroup и Intel.

Агаси изобщо не е чужд на този тип училища – той има собствена академия в Лас Вегас, създадена още през 2001 година.

Според изследване от 2009 година на университета "Станфорд" обаче качеството на обучение в 50% от тези училища в САЩ не е по-добро от това в общинските. От останалите 50% само една трета са наистина по-добри от общинските.

Друг голям проблем на charter schools е собствеността. В някои щати има закони, които позволяват тези училища да "съжителстват" с държавни т.е. да се провеждат часове и за двете училища в едни и същи класни стаи по различно време.

Това обаче не е така навсякъде – често собствениците на charter schools наемат дори офиси, за да има къде да се провеждат занаятия. Много е спорен и въпросът чия собственост е сградата на училището, когато то се спонсорира от нарочен фонд. Защото собствеността е хем публична, хем частна, а субсидиите от държавата за образование, чиито размер се определя от броя на учениците, могат да свършат в банковите сметки на инвеститорите, тъй като училището реално е създадено "на кредит".

* Charter schoolвид училища в САЩ, собствеността над които е от смесен тип – публично-частна. Тези училища получават държавни субсидии, но тъй като за тяхното създаване са дадени частни средства, то те са задължени да постигат определени резултати в работата си. По закон този тип училища не могат да събират такса за влизане на ученици в тях.

Водещи

Най-четени