Facebook цензурира снимка на мюсюлманка 22.11 | 17:30

"Скандалният" фотос на девойката предизвикал толкова крайни реакции в Арабския свят, че от социалната мрежа решили да го изтрият

От Гергана Златкова

Духовете в Арабския свят за пореден път бяха разбунени. Това се случи, след като в социалната мрежа Facebook млада арабка качи своя снимка, на която е без задължителната за Арабския свят забрадка, пише BBC. 

Освен че се е снимала гологлава, 21-годишната Дана Бакдунис държи пред обектива документа си за самоличност, на който явно се вижда, че е забрадена, а под него лист с надпис "Аз подкрепям "Бунтът на жените в Арабския свят”, защото за 20 години не ми беше позволено да почувствам вятъра в косите си и върху тялото си.”

Както може да се очаква, публикацията веднага предизвика реакции. 1600 души моментално я "харесват’’, 600 я споделят, а под нея са написани над 250 коментара.

Някой от приятелите на смелата девойка обаче, не са толкова доволни й я премахват от приятелите си Facebook, много обаче пък я добавят.

Някои жени, които преди са носели забрадки, публикуват подобни снимки в знак на подкрепа за Дана, други пък я обиждат и й се присмиват.

Администраторите на Facebook решават да реагират своевременно и правят нещо, което почти никога не се случва в социалната мрежа, в която се смята, че всеки има правото да изрази, каквото пожелае. А именно - трият снимката четири дни след публикуването й.

Освен това, те блокират и профилите на администраторите на групата "Бунтът на жените в Арабския свят”, в който и тя членува, и който в момента наброява близо 75 хил. членове. 

Копия на снимката, появили се в профили на други потребители, също са изтрити.

След като са помолени за коментар, от Facebook се опитват да обяснят, че проблемът с групата не бил в каузата, която потребителите й подкрепят, а в грешно прилагане от страна на администраторите на собствените им правила.

Независимо дали е станало случайно или действително снимката е изтрита нарочно, Дана няма намерение да се откаже: "Искам да направя още една снимка, от вътрешността на Сирия, просто за да покажа, че мога да съм борец срещу нечестността и властта. С камерата ми мога да помогна на хората и да подкрепя Свободната сирийска армия. Искам да видя една нова Сирия "с права, с равенство между мъже и жени. ”, казва тя.

Водещи

Най-четени