IHS Markit: Свиване на промишлеността в еврозоната за 11-и пореден месец 02.01 | 13:29

През декември производството се свива до нива, невиждани от 2012 г.

От iNews.bg

Промишлената активност в еврозоната се сви през декември за единадесети пореден месец, макар и по-сдържано от очакваното, показват окончателните данни от редовно бизнес проучване на агенция IHS Markit, които претърпяха лека възходяща ревизия, предаде БНР.

Промишленият PMI индекс в еврозоната се понижи през декември до 46,3 пункта от тримесечни ноемврийски връх от 46,9 пункта и спрямо предварителен индекс на ниво от 45,9 пункта. Въпреки тази възходяща ревизия промишленият PMI индекс продължава да се свива за единадесети пореден месец (индекс под ниво от 50,0 пункта), което е пореден ясен сигнал за продължаваща рецесия в промишлеността на еврозоната през почти цялата изминала 2019-а година.

"Промишлените производители от еврозоната отчетоха ужасен финал на 2019 година, като производството намали темповете си до нива, които не са виждани от 2012 година насам. Проучването подсказва, че производството е спаднало с 1,5% през четвъртото тримесечие, действайки като сериозна спирачка пред по-общото икономическо представяне", коментира днешните данни Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в агенция IHS Markit.

Той допълни: "Въпреки че фирмите изглежда малко по-оптимистично настроени за предстоящата година, завръщането към растежа остава отдалечен във времето, като се има предвид, че притокът на нови промишлени поръчки продължава да спада с едни от най-бързите темпове, наблюдавани през последните седем години. В резултат на това промишлените компании се стремят да намалят нивата на складови запаси и на наличния персонал, съсредоточавайки се и върху ограничаване на производствения капацитет и намаляване на разходите. Подобно съкращаване на разходите е очевидно с оглед на по-нататъшно рязко спадане на търсенето на машини, оборудване и на производствени ресурси".

Германският промишлен PMI индекс се понижи през декември до 43,7 пункта от 44,1 пункта през ноември и предварителен индекс на ниво от 43,4 пункта. Въпреки слабата възходяща ревизия немската промишлен активност продължава да се свива за единадесети пореден месец (индекс под 50 пункта) - най-продължителната рецесия в индустриалния сектор на Германия от 2008-а година насам.

Аналогичният индекс на Франция се понижи през декември до 50,4 пункта от 51,7 пункта през ноември и малко над предварителен индекс на ниво от 50,3 пункта, но като цяло остава в нивата на експанзия.

Италианският промишлен PMI индекс падна рязко до 46,2 пункта от 47,6 пункта през ноември, докато испанският аналогичен индекс се понижи по-слабо до 47,4 от 47,5 пункта, но и той остава далеч под важното ниво от 50 пункта, което е водораздел между свиване и разширяване на активността в промишлената сфера.

Водещи

Най-четени