ISW: ВСУ се закрепиха при Авдеевка 14.03 | 13:50

Русия обаче ще възобнови настъплението и ще продължи движението

От iNews

Украинските войски в началото на март са успели да се закрепят на запад от Авдеевка и да забавят напредъка на руските войски на този участък от фронта. Въпреки това анализаторите от Института за изследване на войната (ISW) прогнозират, че Русия може да поднови настъпателните си операции и да продължи да напредва, предава УНИАН.

Както беше съобщено, руските войски превзеха Авдеевка на 17 февруари след четири месеца на тежки и изтощителни атаки на града, който беше защитаван от украинските въоръжени сили. След това те успяха да поддържат относително висок темп на настъпателни операции в района. Анализатори обясниха, че руската армия иска да използва тактическите си възможности, които е придобила след превземането на Авдеевка.

До края на февруари руснаците успяха да постигнат бързи тактически успехи и се опитаха да настъпят на запад. Но украинските войски създадоха сплотена отбранителна линия, която беше трудна за пробиване. Според експертите на ISW в началото на март украинците са забавили напредването на руснаците на позиции близо до линията Бердичи-Орловка-Тоненкое.

От ISW смятат, че руските сили са искали да продължат настъплението, като са изпратили в битка група войски "Център", състояща се главно от части на Централния военен окръг (ЦВО) и бойци на т. нар. "ДНР".

"Руското военно командване вероятно планира да продължи настъпателните операции на частите на Централния военен окръг край Авдеевка в близък и средносрочен план", се добавя в доклада.

Водещи