Independent: Българската корупция е ракът на ЕС 10.05 | 11:21

Защо ЕС се провали там, където петима самозапалили се активисти успяха?

От Филипа Тодева

Българката корупция е рак в политическото тяло на Европа, който ще нараства все по-сериозно. Опитът с България само разкрива лъжата в твърдението на Европейския съюз, че той променя и прочиства политиките в новите страни-членки, пише в анализ на британския вестник Independent.

Изданието припомня за самозапалилия се Пламен Горанов, като определя 36-годишния активист като лице на протестите срещу политическата корупция в най-бедната страна-членка на ЕС. Горанов почина 11 дни след като се запали. Последва оставката на кмета на Варна Кирил Йорданов, която според Independent е била поискана от бившия премиер Бойко Борисов.

"И скоро след това, министър-председателят Бойко Борисов, който протестиращите също обвиниха в явна корупция, го последва, поради което България върви към предсрочни парламентарни избори... Пламен Горанов и останалите четирима активисти, които се самоубиха по същия начин, постигнаха това, в което години на мъчителен и скъпо струващ контрол от страна на Европейския съюз, се провалиха – те хвърлиха ярка светлина върху гнилото състояние на българската политика и я принудиха да се промени", пише британският вестник.

Изданието припомня, че България и Румъния отхвърлиха комунизма след падането на Берлинската стена, но определя направените реформи като козметични и допълва, че по-голямата част от партийната номенклатура е успяла да се закрепи.

"Нищо съществено не се е променило оттогава и днес този укрепен и прогнил елит доминира в парламента и в икономиката, също както в лошите стари дни. Те сплашват медиите и са в съюз с организираната престъпност", продължава анализът на медията.

Independent отбелязва, че всичко това представлява сериозен проблем за ЕС, то е рак в тялото на политиката на Съюза, който ще нараства все по-сериозно с времето.

Опитът с България само разкрива лъжата в твърдението на Европейския съюз, че той променя и прочиства политиките в новите страни-членки, пише в анализ на британския вестник Independent. Една от силните страни на пропагандата за разширяването на ЕС е, че Съюзът има силата да трансформира политиките в новите страни-членки, че има възможността да направи политиките в тези страни по-прозрачни и да наложи модерни ценности на обществата в тях.

"Опитът с България показва, че това твърдение не е убедително. Британските евроскептици обвиняват Съюза, че си "пъха носа" в британските работи, но всъщност такава намеса е наистина смислена, когато страната, чакаща пред портите на Брюксел, притежава инструменти за въздействие. В случая с България и Румъния, обаче, опитът на ЕС се провали и не успя да даде летящ старт на радикалните реформи", категоричен е Independent.

Вестникът сравнява случая на Пламен Горанов с този на Ян Палах в Чехия и Мохамед Буазизи в Тунис, чието самозапалване бе искрата на Арабската пролет, като подчертава, че всеки акт на самозапалване, но и гладните стачки, са ярък знак за политическия провал.

Като отчита, че в цивилизованите страни нито една конфронтация не бива да има такъв край, изданието заключава, че оставките в България са правилния отговор на самоубийствата.

Най-четени