Le Temps: Взрив в България освети канал на Пентагона за въоръжаване на сирийските бунтовници 12.06 | 14:07

Пентагонът редовно използва услугите на подизпълнители, за да въоръжава съюзниците си с небезопасния арсенал на бившите страни от съветския блок, пише изданието

От iNews.bg

Взрив, при който в България загина един човек, хвърли светлина върху каналите, които е създал Пентагонът за въоръжаване на опозиционните сили, воюващи срещу режима на сирийския президент Башар Асад, коментира швейцарският вестник Le Temps, цитиран от Фокус.

Известен като надежден и лесен за употреба, гранатометът РПГ наред с автомата "Калашников" е едно от най-емблематичните оръжия за конфликтите, които от Африка до Близкия изток опустошават света днес. Тътенът от взрива обаче се чу на далече. Много български депутати критикуваха правителството заради липсата на прозрачност около инцидента, като някои от тях дори не се поколебаха да заявят, че оръжията може да отиват и в ръцете на джихадистите от "Ислямска държава".

Впоследствие американското посолство призна, че оръжията са предназначени за "умерените бунтовници" в Сирия и че компанията Purple Shovel работи с договор с Пентагона за "обучението и въоръжаването" на бойците от "Сирийската свободна армия".

Вместо да успокоят духовете, разкритията подхраниха всякакви предположения. Според експерта по борба с тероризма Славчо Велков този случай прилича по всичко на незаконните операции, които извършват големите разузнавателни агенции като ЦРУ например.

Това не е първият път, в който американците се интересуват от оръжейните запаси на бившите страни от съветския блок – от 2000 година Пентагонът редовно използва услугите на подизпълнители, за да въоръжава съюзниците си с този често остарял и небезопасен арсенал.

Това е улеснено от страни като България и Албания, където запасите от оръжия са поверени на куп частни предприятия, които официално имат задачата да ги "утилизират".

Водещи

Най-четени