NY Times за сделката ЕС-Турция: А алтернативните маршрути за влизане в ЕС? 18.03 | 21:24

Дори Ангела Меркел коментира предпазливо договорката за връщането на мигранти

От iNews.bg

Европейският съюз и Турция постигнаха споразумение в петък за връщане на търсещите убежище, които пристигат от Турция в Гърция. Двудневните преговори с лидерите на европейските страни с премиера Давутоглу бяха съпътствани от протестите на правозащитните организации, които настояха, че споразумението нарушава международното право по отношение на бежанците.

New York отбелязва, че ефективността на плана, който ще започне да се прилага в неделя не е ясна предвид това, че има много алтернативни маршрути за влизане в Европа. Според сделката Европа ще приема по един бежанец за всеки сириец, който използва нелегален маршрут да се добере до Гърция.

Авторитетното издание отбелязва, че това споразумение съдържа болезнени компромиси за Европа. С авторитарният завой, който направи Реджеп Тайип Ердоган, той принуди Европа да приеме няколко турски искания. Въпросът е какво се случи с протестите на Кипър и на Унгария, които обещаваха да наложат "вето" върху решението за споразумението, та се стигна до "единодушна подкрепа", както обяви шефът на Европейския съвет Доналд Туск.

Дори и Ангела Меркел коментира предпазливо сделката: "Нека да бъда много ясна: Аз не си правя илюзии, че това, за което се споразумяхме днес няма има неуспехи – има в крайна сметка огромни "логистични" предизвикателства, с които трябва да се справим".

Канцлерът припомни, че една от основните цели е да се откажат мигрантите от маршрута през Егейско море.

Водещи

Най-четени