New York Times стартира собствена версия на WikiLeaks? 26.01 | 10:47

Системата ще позволи анонимното публикуване на секретни документи

От Георги Георгиев

Щатският вестник New York Times (NYT) обсъжда възможността за създаване на система, в която анонимни автори ще могат да публикуват големи по обем конфиденциални файлове директно на страницата на вестника, информира Mashable.

Въпреки че детайли все още липсват, главният редактор на вестника Бил Келър твърди, че системата ще бъде подобна на стартиралия в началото годината "Прозрачнен модул" на катарската телевизия Ал Джазира, който позволява анонимно публикуване на секретни документи.

Потенциалната нова система NYT е директен отговор на добилия световна популярност сайт WikiLeaks. Доскоро вестникът работеше в тясно сътрудничество със сайта на Джулиан Асандж по публикуването "Афганистанските дневници", документите на САЩ за войната в Ирак и дипломатическа кореспонденция на американските посланици по целия свят.

От информационната секция на Yahoo, The Cutline коментират, че като притежател на ексклузивните права над секретната информация, NYT би предпочел да я публикува в собствена система и по този начин да конкурира WikiLeaks в тази област.

Решението на вестника вероятно е провокирано и от влошените отношения между медията и Асандж. Създателят на WiLileaks атакува остро вестниците NYT и Guardian за публикувани подробности по воденото срещу него дело за сексуални престъпления и дори ги заплаши със съд.

Водещи

Най-четени