Novartis се включва в разработката на Roche за лекарство срещу COVID-19 15.04 | 14:11

Швейцарците вече подписаха такива споразумения с BioNTech и CureVac

От iNews.bg

Швейцарският производител на лекарства Novartis е подписал сделка за производство на съставки за лечението с Actemra на Roche, което е предназначено за хора с Covid-19, съобщиха от компанията в четвъртък, предаде БНР, позовавайки се на Ройтерс.

Споразумението е третата транзакция, подписана от Novartis, след споразумения с биотехнологичните компании BioNTech и CureVac за извършване на терапии за други фирми, които да помогнат в борбата с пандемията. Препаратът Actemra/RoActemra (тоцилизумаб) е за лечение на ревматоиден артрит, който също така се тества в различни клинични проучвания за лечение на пневмония, свързана с Covid-19.

Novartis ще произвежда активните фармацевтични съставки за лекарството в завода на компанията в Сингапур, който ще получи необходимите технологии и опит през второто тримесечие на тази година. "Novartis се ангажира изцяло да си сътрудничи с Roche в предлагането на доказаните ни възможности за производство на биологични препарати", посочи Щефен Ланг, ръководител на Novartis Technical Operations. "Като един от най-големите производители на лекарства в света, Novartis може да мобилизира производствените си възможности на множество фронтове", допълни той. През март Novartis подписа сделка с компанията CureVac за производство в базата си Кундл, Австрия на материал за кандидат за коронавирусна ваксина. Швейцарската компания също така подписа договор с BioNTech за осигуряване на производствен капацитет в своя завод в Щайн, Швейцария за ваксината срещу Covid-19, разработена съвместно с Pfizer.

Водещи

Най-четени