OLAF приключи 189 дела по измами с европейски средства през 2010 година 19.10 | 15:08

След намесата на агенцията са възстановени около 68 млн. евро

От Деляна Петкова

През миналата година Европейската служба за борба с измамите (OLAF) е работила по 500 случая и е започнала 225 нови следствия. Приключени са 189 следствени и оперативни случая, като са възстановени 67,9 млн. евро, сочи годишният доклад на агенцията.

Нарушителите са получили общо 125 години затвор от националните съдилища. Наложените финансови санкции пък са в размер на почти 1,47 милиарда евро в резултат на случаи, разследвани от OLAF.

Основната част от възстановените средства са от измами, свързани със структурните фондове (32,9 млн. евро), следвани от земеделието (11,9 млн. евро) и преките разходи (10,6 млн. евро).

Данните в доклада показват още, че намалява средната обща продължителност на разследванията и операциите. Тя вече достига 27,9 месеца, като от институцията отчитат, че срокът на разследванията е най-кратък за последните пет години.

Близо половината от информацията, която OLAF използва за работата си, идва от граждани и частния сектор. Към днешна дата са възстановени и още 351,2 милиона евро, свързани със случаи на последващи финансови действия, които са все още в ход.

Най-четени