Oбама: Сирия няма да стане втори Ирак 29.08 | 07:40

Дамаск стои зад химическите атаки. Америка ще се намеси, но очакваните въздушни удари не са с цел война

От Гергана Златкова

Американското правителство е абсолютно сигурно, че в Сирия са извършвани мащабни атаки с химически оръжия срещу цивилни, заяви в телевизонно интервю Барак Обама, информира BBC.

 По думите му Вашингтон е проучил доказателствата и не смята, че опозицията, която се бори срещу сирийското правителство, разполага с химически оръжия или със средства да нанася удари с тях.

Обама подчерта, че не е решил каква ще е реакцията на САЩ. Държавният глава обаче изясни, че очакваните удари от страна на Вашингтон ще бъдат ограничени до определени точки и няма да нарушат баланса между силите на сирийския режим и въоръжената опозиция.

"Все още не е взето окончателно решение. Въпреки това смятам, че директна военна намеса, намеса в гражданската война в Сирия няма да помогне в ситуацията. И е напълно обяснима”, бяха думите на Барак Обама.

Според него възможната силова операция против Дамаск няма да доведе до многогодишна кампания, както в Ирак.

"Ще използваме сдържан, оптимален подход. Америка няма да се замеси в продължителен конфликт. Ние няма да повторим иракската кампания, както много хора се страхуват”, заяви Обама.

По неговите думи САЩ ще действат по такъв начин, че това да има ефект за националната сигурност на страната.

Междувременно военноморските сили на САЩ засилват, като във въздушното пространство около страната вече има два самолетоносача.

Водещи

Най-четени